Category: My Life


Petua Halau Semut

Semakin hari semakin tak tahan dengan semut-semut kat rumah ni sampaikan hp pun dia nak kerumun. Sempat jugak terlintas dalam hati “Semut ni dah tukar selera ke? Makan hp pulak ke sekarang?”

Petang semalam kitorang pun try la cari petua untuk halau semut. Agak menarik la. Nak buat pun senang. Tiba-tiba jadi excited. Dalam banyak-banyak petua tu, kitorang tertarik dengan cara ni :

  • letak daun sirih yang dah disiat-siat kat laluan semut
  • tabur tangkai cili kering
  • gantung kain yang dicelup dengan minyak masak kat tempat semut berkerumun

Akhirnya mak pilih cara tabur tangkai cili kering. Projek akan dijalankan sebelum kitorang tidur. Hehe..

Tepat pukul 10.45 malam, “Mak, jom la tabur..”

Mak jawab “Eh, tak yah la. Kita sembur ridsect je”

Maka bergelimpanganlah semut-semut malam semalam. Huhu.. Tak dapat jugak nak check keberkesanan petua yang kitorang pilih..


**teringat kampung halaman**

Share on Facebook

Advertisements

Mula-mula sekali nak mintak maaf kat salah seorang bos Pusat Tuisyen Prima sebab tak dapat kotakan kata-kata semalam. Walaupun dah mintak maaf, tapi stil ada rasa bersalah.Huhu..Sori sangat sangat sangat ye..

Hm..Okay, hari ni nak cite pasal aktiviti kami kat Putrajaya dan Petaling Jaya.

Tengahari semalam aku dan 2 orang kawan bertolak ke Putrajaya. Sampai je kat sana, lunch hour la pulak. Kitorang berpecah. Aku pergi ke bangunan KKM untuk setelkan borang maklumat diri. Yang lagi 2 orang membawa haluan masing-masing. Hehe..

Untuk borang maklumat diri tu kita kena sediakan salinan IC, surat beranak, sijil SPM, ijazah, transkrip dan gambar. Bila naik je kat tingkat 9, pintu dia tak boleh nak bukak. 2 kali try stil tak boleh jugak. Ingatkan dorang kunci sebab lunch hour. Rupa-rupanya kene scan dulu kad pelawat, baru la boleh masuk. Nasib baik takde orang mase tu. Kalau tak, malu je..

Lepas isi borang, orang kaunter suruh hantar borang tu kat bahagian Pengurusan dan Profesional. Aku pun berjalan ikut anak panah tapi sesat. Macam kelakar je sebab sesat dalam ofis. Kat bahagian apa tah masa tu tapi  akhirnya sampai jugak ke destinasi yang dituju. Kebetulan ada sorang abang ni tak turun lagi. Dia cakap letak borang dalam bakul kat ruang tamu.

Bila pergi kat belakang, ada 2 ruang tamu.. Aduh,yang mana 1 ni. Bila patah balik nak tanya abang tu, dia dah lesap tah ke mana. Cari punya cari, jumpa jugak akhirnya bakul tu.. Alhamdulillah..

Lepas tu kitorang pergi SPA pulak sebab nak hantar surat setuju terima pelantikan. Owh..untuk pengetahuan korang, kitorang dah dapat offer letter. Yeay! Ni sebahagian dari surat tu..Sori ye sebab gambar tak elok..

Ok..dah setel hal kat Putrajaya, kitorang pergi Lembaga Farmasi Malaysia (LFM) kat PJ pulak. Kat sana kitorang tanya tentang pendaftaran, posting dan exam undang-undang. Kakak tu bagitau proses pendaftaran di LFM lebih kurang 3 minggu. Kemudian dia akan hantar nama kita ke KKM. So may be dalam masa sebulan atau lebih sikit kita dah boleh dapat tempat posting. Itu pun kalau ada tempat yang kosong la..

Tepat 6.30 petang, aku sampai rumah..Tahniah untuk 2 sahabat aku tu sebab dah berjaya tau proses sebenar untuk pendaftaran dan penempatan di hospital nanti. Tapi kan korang, misteri pen hitam di SPA masih belum terjawab..Hehe..


**hendak seribu daya,tak nak seribu dalih**

Share on Facebook

Sebelum Temu Duga

Interview interview interview!!!

Cuak la pulak. Kenapa la kena ada interview.

Kitorang punya temu duga 5.4 ni..Hurm, sebelum ni 2 3 kali jugak la call SPA untuk confirmkan tarikh temu duga.

So sekarang nak kena selongkar semua file untuk cari surat beranak, sijil SPM, ijazah, transkrip & sijil-sijil lain.Pastu nak kena g fotostat pulak. Aaaaaa..malasnya nak buat semua tu. Owh, gambar ukuran pasport pun nak kena cari jugak.

Lagi malas bila mak tanya “Ni dah stadi belum ni? rilek je tengok”

Dan aku hanya mampu tesengih…….

Mission hari ini : stadi tentang SPA, KKM, NKRA, KPI, 5R, MTAC, TCM, ADR, NPCB, DCA, MADRAC, MDC, adenovirus, klinik 1 Malaysia, pos 1 Malaysia, forensic law.


** aja aja fighting **

Share on Facebook